top of page
Asunnon kuntotarkastus

ASUNNON kuntotarkastus

"Remonttikohteiden kuntotarkastus jo ennen hankesuunnittelua on erittäin tärkeää, jotta selkeät parannus- ja korjausehdotukset voidaan ottaa huomioon jo tarjous- ja työsuunnitteluvaiheessa."

Katso alta eri aikakausien asunnoille tyypillisiä kuntotarkastuksien aiheita:
 


Asuntojen kuntotarkastus ennen hankesuunnittelua mahdollistaa isojen korjaustoimenpiteiden paremman ennakoinnin ja todellisten remonttikustannuksien hahmottamisen. Usein vanhojen asuntojen ja talojen remonttibudjetit venyvät silloin kun pintojen alta alkaa löytymään yllättäviä haasteita joihin ei ole ennakkoon varauduttu.

Kuntokartoituksissa on tyypillisesti omia erityispiirteitä riippuen rakennuksen rakennusvuodesta. Tämä johtuu eri vuosikymmenten vaihtuvista rakennusmääräysistä, rakennustekniikoista ja ajalle tyypillisten materiaalien käytöstä.

 

Asiantuntijamme listasi eri vuosikymmenien tyypillisiä kuntokartoituksen haasteita ja aihepiirejä, joihin on hyvä kiinnittää erityishuomiota. Näiden lisäksi on tietysti myös lukuisia muita harkinnan varaisia osa-alueita, jotka on syytä tarkastaa jo pelkästään visuaalisten havaintojen pohjalta. 

Eri aikakausien rakennuksille tyypillisiä kuntotarkastuksen kohteiTa:

1945-1960 luvun rakennuksien ongelmia

Näinä vuosina rakennettujen rintamamiestalojen ongelmana saattaa olla rakennuksien hengittävyyden säilyttäminen sekä rakennuksen alhaisemmat U-arvot W/(m²K). Aikakaudelle tyypilliset US-rakenteet ja eristeet ovat myöhemmin aiheuttaneet lämpövuotoja.
 

  • Pohja- suoto -ja hulevesien ohjaukset sekä mahdolliset puutteelliset salaojituksen ongelmat

  • US ja YP:n lisälämmön eristykset on saatettu asentaa väärin tai puutteellisesti

  • Seinien purueristelaatikkojen vajoamiset

60-luvun asunnon kuntotarkastus

1970-1980 luvun rakennuksien ongelmia

Näinä vuosina rakennuksissa suosittiin matalaperusteisia OK-talojen maanvaraisia perustuksia (piilosokkelit), jotka saattavat aiheuttaa kapilaarisia kosteusongelmia. 

1970-luvun öljykiirsiin tuomat hätäratkaisuremontit saattavat myöhemmin aiheuttaa haasteita:

  • Höyrysulkuovien lisälämmöneristyksen kanssa

  • Riittämätömän poistoilma

  • Korvausilman saatavuus remontoitiin asunnosta, eli ns. pullo 

1980-luvulla saatettiin laiminlyödä tai tehdä riittämättömiä YP, US ja AP rakennetuuletuksia. Painovoimaisesta ilmastoinnista siirryttiin konevoimaiseen tulo- ja poistoilmaan, joka nyt myöhemmin saattaa aiheuttaa ilmavuotosiirtymiä rakenteista joissa ei ollut asiaankuuluvia höyt- ja ilmasulkuja. Märkätilojen vesi- ja kosteuseristykset eivät välttämästä vastanneet RakMK-C2 vaatimuksia. Ajalle tyypillisiä haitta-aineita olivat asbestieristeet, hartsiliimojen ja lastulevy formaldehydit.

70-luvun asunojen kuntotarkastus
80-luvun asuntojen kuntotarkastus

1990-2000 luvun rakennuksien ongelmia

Viime vuosikymmenen rakennuksista saattaa löytyä haasteita lämpöeristeiden kosteus- ja tuulisulkujen virheellisen asennuksen johdosta. Se saattaa aiheuttaa kastepisteiden muodostumiset rakenteen väärään kohtaan esimerkiksi höyrysulun ja sisustuslevyn väliin ilman tuuletusrakoa. Nykyajan sisätilojen ilmalämpöpumppujen lämmityksen ja viilennyksen myötä ongelmaksi  saattaa tulla ns. käänteinen höyry- ja ilmasulkujen toimivuus.Se tarkoittaa, että sisälämpötila on huomattavasti kylmempi kuin ulkolämpotila, ja näin lämpötilaeron kastepisteen tuuletus ei mahdollisesti ole riittävä. Tästä voi syntyä myöhemmin ongelmia.

90-luvun asunnon kuntotarkastus
2000-luvun asunonnon kuntotarkastus

Haluatko jutella kuntotarkastuksesta ammattilaisen kanssa?
Ota yhteyttä tai Kysy tarjouspyyntö

4 remonttivinkkiä KODIN REMONTOIJALLE

Koostimme 4 yleistä vinkkiä mitä kodin remontista haaveilevan on hyvä muistaa.

Kodin remontit Helsinki
MITÄ PITÄÄ MUISTAA KYLPYHUONEREMONTTIA SUUNNITELLESSA?

Märkätilojen remontointi on kallista, mutta tyypillisesti niiden päivitys myös nostaa eniten asunnon arvoa.

Kylpyhuoneremontti Helsinki
paljonko kylpyhuoneremontti maksaa?

Katso esimerkkejä tehtyjen kylpyhuoneremonttien hinnoista.

Kylpyhuoneremontti hinta
bottom of page